diumenge, 10 de febrer del 2008

L’arròs amb patates, i sobrassada

L’arròs amb patates

Per a 6 persones.
Segons una recepta de l'avui: DIMARTS, 1 DE MAIG DEL 2007, ÉS UN PLAT MENORQUÍ DE CADA DIA
L’arròs amb patates. A pesar de la seua simplicitat resulta de gran paladar perquè també porta sobrassada


Ingredients

350 g d’arròs,
500 g de patates,
una ceba,
una tomaca madura,
50 g de sobrassada,
alls,
safrà,
oli, sal
2 l d'aigua

Preparació

Posarem un raig d’oli en una cassola de terrissa i la deixarem al foc, més aviat suau. Quan l’oli serà calent (però no massa) hi posarem la ceba i tres o quatre alls, tot trinxat i ho sofregirem una mica. Ho remenarem ara i adés i, quan la ceba s’haurà enrossit lleugerament, hi afegirem la tomaca, ratllada o picolada.

Mentrestant, pelarem les patates i les farem a cantells. Anirem remenant el sofregit de tant en tant i, quan estarà tot confitat, hi posarem les patates i un tall de sobrassada. Donarem unes voltes a tot amb la cullera de fusta i, al cap d’uns minuts, hi posarem dos litres d’aigua.

Ho salarem, li donarem més foc i, en alçar el bull, rebaixarem la flama i ho deixarem bullir a foc suau.

Al cap d’uns deu o quinze minuts, hi posarem l’arròs, ho ensafranarem i li donarem més foc. Ho deixarem bullir a foc fort uns vuit o deu minuts i després anirem rebaixant la flama progressivament fins arribar als quinze o setze minuts de cocció, que serà quan l’arròs estarà cuit i lleugerament caldós.

Ho escudellarem, ho deixarem refredar uns minuts i ho servirem.

Variants

Hi podem sofregir un pebrot verd o unes rametes de julivert. S’hi pot afegir un grapat de pèsols. Hi ha qui fa les patates a rodanxes, un pèl gruixudes. És un arròs caldós d’aquells que es poden preparar en qualsevol moment, perquè tots els ingredients són d’aquells que sempre n’hi ha al rebost. És plat menorquí, de diari, i, a pesar de la seua simplicitat, resulta grat al paladar perquè també porta un sofregit de ceba i tomaca i un tall de sobrassada que li dóna sabor i color. En arribar la primavera hi ha costum d’afegir-hi un grapat de pèsols.