
Bunyols de Nadal
Per a 6 persones. Bunyols de Nadal tal com els hem fet a casa a Móra la Nova.
Ingredients
- 1.500 gr de farina de blat
- 600 ml d'aigua
- 25 gr de matafaluga
- 25 gr de saliàndria (Coriandre, Coriandrum sativum)
- 250 ml d'oli
- 3 ous
- 100 gr de sucre
- 1 copeta d'anís (75 ml)
- 1 2 culleradetes de sal
- oli per fregir ( 2 litres)
Preparació
Prepareu un bol gran per a pastar, Poseu-hi l'oli (250 ml). En un perol, hi poseu l'aigua a bullir, (600 ml) per tal de preparar una infusió, hi afegiu la matafaluga (25 g) i la saliàndria (25 g). Quan estigui bullint, ho coleu i tireu l'aigua bullint sobre l'oli, per escaldar l'oli.
Remeu, i espereu que es refredi l'oli escaldat, ja que és important que no estigui molt calent, per a poder tirar-hi els 3 ous, si estès massa calent, els ous es quallarien. Tireu els ous d'un en un i remenant amb una cullera de fusta. Afegiu la copa d'anís (75 ml).
Hi afegiu el sucre i un quilo de farina i amasseu. Quan ja sigui una massa podeu seguir pastant sabre del marbre afegint farina. Cal que pasteu amb força, i afegint farina a les mans fins que no s'enganxi a les mans. Gastareu casi tota o tota la farina.
Deixeu-ho reposar en el bol tapat amb un drap, com a mínim una hora, o fins a quatre o cinc.
En una paella de fer paella de 40 cm de diàmetre, poseu-hi oli abundant (casi 2 cm) al foc moderat, fins que estigui roent.
Millor si treballeu en equip, un fa boletes d'uns 3 cm de diàmetre, l'altre posa unes gotes d'oli sobre el marbre i les estén, amb les mans, ben primes. Es posen sobre l'oli calent, i quan es dauren es giren, i el mateix a l'altre costat, es treuen i s'escorren lleugerament i se les ensucra, i es deixen en una safata.
Referències
He trobat a internet, una referència similar de bunyols de quaresma.
Els dies de dimarts i dimecres sant, a Duesaigües i als pobles de la rodalia, amb tot un ritual, es coïen els típics bunyols, i en altres llocs les aurelletes. El dia abans de la cocció, l'amo de la casa s'entretenia a tallar unes canyetes llargues i acabades amb punta per a punxar i girar els bunyols. Per a fer la pasta, s'utilitza farina, llevat, sucre, ous, matafaluga i saliàndria i un rajolí d'anís. Es pasta bé la massa i es deixa reposar en un ribell prop de la llar, ben tapat perquè fermenti; quan la pasta es troba al seu punt, manquen dues o millor tres persones pera la seva realització. Amb la llar ben encesa, es posa una cassola gran de terrissa plena d'oli a la llar, fins que aquest és ben calent; llavors, la mestressa de la casa i una ajudanta s'acomoden a prop de la llar amb un drap blanc sobre el genoll per anar estirant la pasta, sense esqueixar-la, fins a fer-la ben prima i gran, com una fulla de col, i la tiren a la cassola. La persona encarregada de les canyes i la cassola ha de ser prou destra per a anar-les girant i tombant i que li quedin totes ben planes, posant-les, un cop cuites, dins d'una panera, ensucrant-los generosament. Algunes cases en fan dues o tres paneres grans plenes. Les famílies amigues se'n fan present i s'acostuma a menjar-los durant la Setmana Santa, junt amb el típic menjar blanc.